59. "Jävla Linux..."

Bakgrund: lite smurfdricka, lite sällskap, lite kul, lite UNO, lite basket och till sist anledningen till att jag skriver det här: lite 'Achtung, die Kurve!'.

Spelet i sig är enkelt och kul, men jag vill mest säga någon om det som hände när vi spelade. Till att börja med: jag gillar att krångla till saker när det gäller datorer/programvara. Ofta tar jag mig vatten över huvudet och till stor del är det för att lära mig något. Ibland skapar det frustration, men när ett problem då blir löst minns man lösningen. (Förhoppningsvis...)

Så givetvis "krånglar" jag med min webbläsare, Firefox, också. Det finns två add-ons jag förlitar mig mycket på: 1. uBlock (Origin), och 2. Tridactyl.* Enkelt nog tills en druckit lite. "Achtung" kräver att en delar tangentbord och både Tridactyl/uBlock modifierar hur Firefox fungerar. Inte en optimal situation. Spelet ville inte starta först.

Detta tog högst en minut att lösa, men vi lever i en "ASAP"-kultur, så en vän utbrast: "Jävla Linux...", vilket kan översättas till "Linux är krångligt."

(Jag är trött på ord, gå till 'Lättare/Svårare'-Linux GIF:arna.)

Först dagen efteråt så insåg jag hur felriktad kommentaren var. Webbläsaren (och jag själv) var felet och sådana finns så gott som överallt. Till mitt GNU/Linux-operativsystem, Windows, MacOS, iPhone, Android, Nintendo DS, Sega Dreamcast, osv.
   Lösningen var även trivial: stäng av uBlock. Smurfdrickan fick mig till en början att glömma Tridactyl så jag förstod inte riktigt varför en specifik knapp öppnade en meny. Så jag stängde av Tridactyl. Klart.

Kruxet är att jag kan förstå hur någon få uppfattningen om att Linux är krångligt om man ser till hur jag använder min dator. Vill du använda Linux på ett simpelt vis så är det fullt möjligt. Se skrivbordsmiljöer som GNOME (standard hos många Linux-distron), XFCE, KDE, LXQt, osv.*
   Vill du ha 'peka och klicka' kan du få 'peka och klicka' till du spricker även via Linux. Så gott som allt du kan göra på annat håll kan du göra med Linux.

'Linux' är en bedräglig term. Det finns inte "ett" Linux. Det finns hundratals varianter; så kallade 'Linuxdistributioner'.*

I slutändan är nog det starkaste argumentet för hur enkelt det kan vara från personlig erfarenhet: Min mormor som är över åttio år använder Linux (med XFCE som miljö).*

Så jag kände att jag vill kontrastera "mitt krångel" med enklare lösningar som nu följer (klicka för att förstora):

GIFS

Flytta en fil från en mapp till en annan.

Grafisk filhanterare:

Via en terminal* (ls = visa filer, mv = flytta fil):

Kolla kalendern:

Grafisk kalender:

Via en terminal:

Lyssna på musik (Grafisk spelare: VLC, terminalspelare: cmus):

Öppna länkar (med Tridactyl trycker du in en tangent, ej Linux-specifikt).
 1. Jag använder t.ex. den minimalistiska "window manager":n dwm där en måste förstå en del om programspråket C. Den lilla kunskap jag har duger till det.

  Med det sagt så skulle nog dem flesta som faktiskt kan C skratta åt eventuell kod jag är förmögen att skriva. Att pilla med datorer var ett intresse jag hade som yngre, det försvann i några år och sedan återupptäckte jag intresset igen för ett halvt decennium sedan.

  I kort, jämnåriga som aldrig slutade pilla jobbar typ i IT-sektorn medan jag mer eller mindre petar med pinnar på den skit som kommer ur mig. Du vet, för att det är kul.

 2. Alla länkarna är DuckDuckGo-sökningar på bilder. Tänker att det visuella talar mer på ett än text i detta fall. Notera även att många som namnger saker i Linuxvärlden gillar akronymer, eller saker som låter som akronymer.

 3. En till anekdot är att hon ringer mig med några veckors mellanrum och säger att hon ska slänga ut sin TV genom fönstret. Gällande hennes dator har jag fått ett enda samtal och då hade hon missat att sätta i elkabeln.

 4. Förkortning av 'terminalemulator'. Kallas även 'terminalfönster', 'kommandtolk', etc. Jag finner 'terminal' som en god nog term på det hela, och den används ofta i engelska texter.

 5. uBlock kan en kalla "ad blocker", men den blockerar mer eller mindre vad som helst. En kan bl.a. förhindra att Javascript används av sidor såvida en inte uttryckligen godkänner det. Tridactyl gör så att surfandet blir mer likt textredigeraren vim som jag använder.

 6. När jag säger GNU/Linux så bottnar det i att Linux i snäv mening syftar på operativsystemskärnan och används oftast med GNU-programvara. Ska jag vara formell säger jag alltid GNU/Linux. Är jag informell förutsätter jag att GNU/Linux är lika med Linux, och Linux är lika med GNU/Linux.

  'Linux' är dock mer använt, lättare att säga och de flesta förstår att en i slutändan nästan alltid syftar på ett 'GNU/Linux'-system. I alla fall om en använder Linux på reguljär basis.

 7. Det kanske känns lite som överkurs, men att ogilla Linux p.g.a. en distribution är lite som att hata skor för att en använt ett par som gav en skoskav. Operativsystemet är per sin natur byggt på idén att det ska gå att konfigurera.

  Inte nödvändigtvis av dig, men distributioner är ett tecken på att modifikation inte bara är tillåtet utan en grundbult i det hela. Det är därför du hittar Linux i routrar likväl som i superdatorer, för serverbruk som för hemmabruk.