53. FB-Messenger, samhällsproblemet

17-07-2018 | length: ~3025


Här om sisten talade jag med en klok vän och en fråga gav mig anledning att fundera lite.

Utbytet var kort. Ungefär: "Kan du inte använda Facebook Messenger? [härefter FB-M] Det är enkelt, alla gör det." Mitt svar, i alla fall i avsikt, var: "Den beskrivna största fördelen är även det största problemet: många användare. Folk blir fast i FB-M."

Gisslet med att ha en massa konton kom upp, jag föreslog e-postliknande system på grund av deras öppenhet (återkommer till det). Där faller FB-M kort. FB är strategiskt "öppna". FB:s tidigare support för XMPP är ett exempel. Öppet för annan part när folk välde in, stängt när hagen var fylld.

Det är en samhällsfråga. Vårt samtal var endast en kort tråd inom denna. All text härefter är därför inte personspecifik utan generell.

  1. FB-M är tekniskt funktionellt, men socialt dysfunktionellt. Problemet är kontroll och dominans. Du har inte kontroll över relationer eller data. Rädsla för tappad kontakt vid flytt understryker idiotin: utan konto inget "connect with friends". De har en makt över folk som inte är legitim.

  2. FB-M (Twitch/Snapchat/Instagram/mm) är inte fri programvara utan proprietärt. En får inte bruka, granska, dela och utveckla programmet fritt. Försvinner aktör eller program så: "Bye bye." Fri programvara tillåter folk att starta om på nytt och bygga vidare på projekt.

  3. Tankefiguren om e-post är hjälpsam om du vill undvika många program/konton. Du kan äga en egen server (för att dra det till sin spets) och likväl maila till övervintrade spray.se-användare. Det finns fria program och protokoll som fungerar liknande vis. Ett axplock: GNU Social, ActivityPub, Friendica, OpenID, Kontalk (SMS).

  4. FB-M kontrolleras centralt. Lämnar du stängs dörren och vänlistan blir värdelös. Decentraliserar och federerar man finns ofta möjligheten att byta adress och program utan att andra måste det. Kräver du "få stabila program/konton över tid" så fixa en egen server. FB löser inte det problemet åt dig.

Sett i detta ljus är FB-M inte enkelt. Folk kan inte tala oförhindrat och det per design! Samtal sker på FB:s villkor, avskilda från omvärlden. Den avslutade XMPP-supporten ledde till att folk inte kunde använda andra program än FB:s. Så byte av program/konto är garanterat vid flytt och inte tvärtom.

Sunt folk tolererar sällan social röta som sexism och rasism. Många aktiverar sig istället för att bli passiva inför sådana stora problem.

Rör det teknik sker något annat. Folk verkar visserligen känna att programvara/Internet är rätt viktigt. Dör något får folk panik. Funkar saker igen förtrycks problem och orättvisor de inte annars tolererar. Lite som att förneka rasism bara för att en inte märkt av den.

Både rasism och proprietära program är delar av orättvisa samhällsstrukturer som har direkt påverkan i folks liv. Äger du enheten, inga tvång föreligger, kan installera något, inser problemen med ofria nätverk/program och ändå använder FB-M så gör du det aktivt mot bättre vetande.

Välj istället bort FB-M. Gör världen lite bättre och fri.

--> Vidare Läsning