42. Introverta | NOTES / ANTECKNINGAR

42. Introverta

Det finns ett meme — om en ska vara petig så antar jag att det heter mem på Svenska, men skitsamma — som jag alltid fnissat lite åt. Detta:

Dels så är det ju bara roligt, fast bilden sätter fingret på ett i verkligheten existerande förhållande. Detta är att introverta människor kan behöva agera kollektivt, men under förhållanden som passar den introverta individen.

Så vem är då introvert? Jag kommer direkt lyfta definitionen från den här Wikipediaartikeln. Den passar syftet. Mer specifikt så är den här bilden relevant i sammanhanget:

Människor som föredrar mindre stimulerande miljöer kan beskrivas som introverta, inåtvända eller benägna till introversion. I dagens samhälle tenderar nog begreppet introvert ses som något negativt.
Exempelvis så hittar du nog relativt få jobbannonser som aktivt söker människor som är tysta och inåtvända. Sannolikt så är det snarare tvärtom, det vill säga att arbetsköpare helst söker sociala och utåtvända personer.

En mer rättvis beskrivning av introverta personer tar hänsyn till att:

Folk har däremot inte helt och hållet lämnat frasen “introverts unite” till att endast vara ett meme. Med minimal ansträngning hittade jag t.ex. den här sidan som tydligen fått visst genomslag i sociala medier. Jag reserverar mig däremot för innehållet i länken. När jag säger minimal ansträngning så menar jag det och inget annat.

Exemplet visar däremot att det finns initiativ som syftar på att värna och/eller uppskatta den introverta individens plats i samhället. Internet och allt det innebär kan möjliggöra introvertas kollektiva agerande.

Egna spontana tankar kring den här typen av handlande är att 1. det kan ha en liknande funktion som fackföreningar, 2. introverta inom existerande organisationer kan behöva göra sina röster hörda därigenom och 3. en behöver undvika situationer där handlingen främst består i sidklick, “gillningar” eller sålda t-shirts.

Om en önskar sig något mer än memes så behöver sådana frågor adresseras. Om en inte önskar sig något mer än det så behöver en inte göra något ytterligare. En kan då istället dämpat falla tillbaka i ett status quo.