29. BY-NC-ND | NOTES / ANTECKNINGAR

29. BY-NC-ND

CC some rights reserved

Här om dagen ändrade jag licens till CC BY-NC-ND för de skriftliga verk som finns tillgängliga under mina sub-domäner [1][2][3].

Att fråga sig “Varför?” är rimligt.

Så jag tar det från början: tidigare hade jag också en Creative Commons-licens. Mer specifikt CC BY-NC-SA.
Det vill säga att du får läsa, sprida och dela verket under förutsättningen att du:

  1. hänvisar vem som skrivit texten (BY),
  2. du inte använder texten kommersiellt (NC) och,
  3. du delar den på samma villkor som den ursprungliga texten (SA).

För någon vecka sedan tänkte jag över hur rimligt det är för mig att dela saker under just dessa villkor. I första hand skriver jag texter som är åsiktsdrivna, så att remixa eller använda mitt material på samma sätt man kan arbeta in grafik i andra verk känns inte aktuellt.

Icke-kommersiellt beror på att jag vill ha möjligheten att tänka över om en specifik text är något jag själv skulle vilja ge ut i någon form innan jag tillåter någon annan att göra det.

Att dela lika tycker jag efter min omvärdering av licensval är den minst relevanta delen av min tidigare licens. Den ursprungliga tanken var att det skulle fungera ungefär som copyleft-licenser fungerar för programvara.
Jag skriver däremot inte programvara. Jag argumenterar och en åsikt är inte något man kan återanvända på samma sätt som ett mjukvarubibliotek.

Därför slopade jag SA och lade till ND. D.v.s., “no derivatives”. Åsikter är antagligen inte bra som källmaterial för ett annat omarbetat verk. En text på ett par tusen tecken är en enhet. En essä eller en bok består däremot oftast av fler enheter; då känns det mer troligt att folk skulle vilja saxa ut en bit som passar in i en annan kontext.

Idén är dock att folk ska kunna ta del av och dela mina verk utan att behöva tänka på upphovsrättens värsta excesser. De restriktioner jag ändå satt upp ser jag på som en utgångspunkt då jag i slutändan vill släppa mina verk under friare villkor. Exempelvis CC BY, CC BY-ND eller CC0 som är allmän egendom — public domain — utan någon restriktion alls.

För att nå den punkten måste jag kolla igenom mina arkiv. Om jag utgår från den punkt då jag började skriva någorlunda organiserat så handlar det nog om något tresiffrigt tal i nuläget. Att gå igenom dessa texter görs däremot inte på en eftermiddag.

Så kort sagt, CC BY-NC-ND är ett utgångsläge för mina åsiktsbaserade texter. Färre restriktioner är slutmålet.

Om du ändå gärna vill arbeta om en viss text eller använda den i ett syfte som den nuvarande licensen inte tillåter så är jag öppen för förslag. Se kontaktinfo här.