15. Arméchefer + ストリートファイターII | NOTES / ANTECKNINGAR

15. Arméchefer + ストリートファイターII

Arméchefer tänker som arméchefer. Det just när de gör det man ser att armén i praktiken är en politisk aktör. Sättet de uttrycker sig på har som syfte att skapa opinion. För ett par år sedan hette det att Sverige skulle klara sig en vecka vid ett angrepp. Då blev det ju en massa skrammel från alla håll och kanter. Folk började snacka om “ryssen” igen som att röda armén stod och trampade uppe vid Treriksröset.

A man with a telescope riding on another man's back - cropped indexed contrast

Visst är läget i omvärlden komplicerat — är det inte alltid det? — och det är även sant att det inte är någon evig regel om att “Sverige skall hålla sig utanför” (vårt oskrivna statsmantra). Men paranoida stater — och människor också för den delen — tenderar att agera våldsamt och våldsmonopol av olika slag blir ju då något av en nationell kronjuvel.

Utöver de svenska politiska partierna verkar få samhällsinstanser driva en agenda lika hårt som just toppskiktet inom militären. Om detta skall ses som desperata utfall efter decennium av marginalisering eller att Sverige är ansatt från alla håll bör väl få vara lakoniskt osagt.

Som (o)sagt, “arméchefer tänker som arméchefer”.

På en annan not The OneUps - Street Fighter II - Sagat. Tédrickarmusik för tédrickare. Good stuff.