11. Standardisering ﹠ Sunt Förnuft | NOTES / ANTECKNINGAR

11. Standardisering ﹠ Sunt Förnuft

Sverige har en rätt lång historia av standardiseringstänk och Weberianskt tjänstemannavälde. Visserligen varnade Max Weber[1] om byråkratins ökande inflytande och allt mer stansade plats i samhället men byråkratins inflytande. Man kan gå in på detaljer men det hela handlar enligt honom om legitimitet. Sedermera är detta ett rätt centralt begrepp inom sociologin och andra samhällsvetenskapliga grenar.

Åter till Sverige. Den politiska mittfåran har sina skillnader åsido alltid vurmat för de kompetenta institutionerna. I detta hänseende är Reinfeldtsamhället rätt likt Löfvénsamhället. Det handlar naturligtvis inte endast om statsministrar utan om mer generella attityder hos befolkningen. Rent idealt ska valet av statsminister spegla detta och jag känner att det finns rimliga skäl att tro att det är så.

Sett från detta perspektiv — med förtroende för tjänstemannasamhället — ter det sig nästan naturligt att bl a ID-kontroller skall kunna legitimeras. Vi litar på experterna. Om en expert säger något så är det förmodligen bra och om någon säger något bra så håller säkert experterna med om detta.

Visst är vi inte totala slavar under institutionerna men med tanke på vår historia och vårt förtroende för de vi anser vara experter så kan vi inte annat än tycka att det är rationellt när något person i auktoritetsställning börjar snacka om “hårda tag” och att “ta ansvar”. Det får det att rycka i de trådar som alla med en Svensk grundskoleutbildning mer eller mindre fått fastetsade i sig. Vi blir liksom lite till oss när saker stämmer så väl med de ideal vi lärt oss att värdesätta. Speciellt Björklund (L) och Åkesson (SD) har gjort snacket om svenska normer till lite av en paradgren.

Om orden kommer från mig, dig, Reinfeldt, Löfvén, Åkesson eller Romson gör mindre skillnad. Oavsett politisk färg så spelar makthavare i regel på samma inbultade grundfärg. Det gör inte så stor skillnad om linjalen är gul eller röd så länge som en centimeter alltid är en centimeter.

Det är därför inte gör så mycket för oss om människor är Syrianer, Svenskar, från Jamaica eller Östtimor. Asylrätten gäller ju alla — det står i en massa dokument som vi värdesätter och hänvisar till. Eller ja, den gäller alla som har ID-kort. Utan ID-kort kan man omöjligen vara en person.

Varför? För att någon som hänvisat till viktiga dokument som experter gillar och som är bra just för att experter håller med om innehållet i dem har sagt det. Det är ju “sunt förnuft” att det är på det sättet.

1. Max Weber på Engelska.